J20 SM
Junior-SM

Rögle J20 är svenska mästare – vinner finalen mot Leksand

Rögle BK vinner JSM-guld för killar.
Skåningarna besegrar Leksand med 6-2 i finalen för att ta sitt första J20-guld sedan 1994.

Brynäs vann U16-guld och Örebro vann J18-guld men under måndagen skulle det avgöras vilka som blir JSM-mästare och vinner J20-guldet då Leksand och Rögle ställdes mot varandra i finalen.

Det blir då Rögle som tar hem guldet efter att ha vunnit i finalen med 6-2 efter en väldigt stark tredje period.

När matchen började så var det Rögle som kom ut som det bästa laget men båda lagen skapade heta målchanser som räddades av målvakterna, Gustaf Albihn i Leksand och Samuel Jonsson i Rögle.

Rögle tog kontroll tidigt

16 minuter in i matchen spräcktes sedan nollan när Rögle tog ledningen. Tvillingarna Smeds, Axel och Viktor, kombinerade där Viktor Smeds sköt ett skott som räddades av Albihn men han kunde inte hålla pucken. Returen studsade sedan ut och där kom 17-årige Marwin Jarbsjö och slog in 0-1 i matchen. Ledningen stod sig sedan perioden ut.

När den andra sedan började så dröjde det inte länge innan Rögle kunde utöka. Simon Zether var bakom mål och slängde in pucken framför mål då han sökte passning till en lagkamrat. Pucken tog då på en Leksandsspelare och gick in i mål och 0-2 var ett faktum.

Leksand repade sig däremot och kämpade sig tillbaka in i matchen vilket sedan också ledde till att de kunde reducera. Backen Isak Hansen sköt ett skott från blålinjen som stoppades och Eric Hultgren kunde sedan lägga in returen mellan benen på Röglemålvakten Samuel Jonsson för 1-2 och Leksand hade fått ett mycket viktigt mål för att få kontakt.

Punkterade i tredje perioden

I tredje perioden jagade sedan Leksand för att få in en kvittering men i stället kunde Rögle utöka sin ledning.

Drygt fem minuter in i perioden kom nämligen 1-3. Marwin Jarbsjö som sköt det första målet agerade i stället passningsläggare genom att spela fram till backtalangen Tom Willander via en skottpassning som Willander styrde in i nät.

Precis efter 1-3-målet drog Rögle på sig en utvisning och Leksand fick chansen i powerplay vilket ledde till att dalalaget reducerade igen då Erik Olhans-Lind petade in en retur för 2-3.

Rögle fortsatte dra på sig utvisningar men kunde snarare utnyttja ett bra boxplay-spel. Skåningarna kunde nämligen sätta 2-4 i numerärt underläge med åtta minuter kvar att spela. JVM-forwarden Oskar Pettersson snappade upp pucken och spelade upp den till backen Max Kroon som sköt ett skott i krysset.

Bara en och en halv minut senare säkrade Rögle definitivt guldet då 2-5 kom. Simon Zether spelade upp pucken till Wiggo Weinö som snurrade sig loss från Leksandsförsvaret och kom i ett fritt läge där han sköt in pucken i mål.

Leksand tog sedan ut målvakten i jakt för att få ett reduceringsmål och hålla hoppet uppe. Men det ville sig inte bättre än att Rögles Viktor Smeds kunde göra 2-6 i tom kasse.

Rögle vinner därmed finalen och vinner JSM-guld. Det är Rögles andra guld i historien, det första kom 1994, för 29 år sedan.

Leksand – Rögle 2-6 (0-1,1-1,1-4)

Leksand: Eric Hultgren, Erik Olhans-Lind.
Rögle: Marwin Jarbsjö, Simon Zether, Tom Willander, Max Kroon, Wiggo Weinö, Viktor Smeds.

Exklusivt erbjudande - se JSM-slutspelet på Expressen för endast 49 kronor.